10 dôvodov prečo používať WordPress.

Ak hľadáte odpoveď na otázku „prečo používať WordPress“ tento článok je pre vás. Pokúsim sa rozobrať benefity, pre ktoré sa WordPress stal najlepším systémom na stavbu webu a manažment obsahu .

Dilema web developerov – prečo použiť WordPress?

Pre bežných majiteľov firiem mená ako WordPress, Joomla, Shopify, Magneto, Wix Weebly môžu znieť ako mená mimozemšťanov. Avšak proces tvorby web stránok vám rýchlo ozrejmí, že sa jedná o platformy na tvorenie web stránok. Každá má svoje benefity, pre ktoré je používaná. Napríklad použitie shopify má zmysel iba keď chcete vytvoriť Eshop ,avšak vytvárať na ňom blog nedáva žiaden zmysel.  Je to najmä preto, že iné platformy majú viac flexibility a typicky sú preto viac populárne.

Prečo si teda vybrať práve WordPress?

  1. Software je zdarma a open-source
  2. Je adaptívny, takže s ním môžete vytvoriť akýkoľvek typ webstránky
  3. Podporuje množstvo typov médií
  4. Je jednoduchý na naučenie a má obrovskú komunitu ochotnú pomôcť
  5. Stránku môžete neustále vylepšovať a dolaďovať, pomocou tém a pluginov
  6. Nemusíte byť génius aby ste WordPress vedel spravovať
  7. Seo na prvom mieste
  8. Máte plnú kontrolu nad svojim webom
  9. Blogy sa vo WordPress tvoria perfektne
  10. Všetci ho používajú

„používať wordpress je pre mňa samozrejmosť. Existuje dôvod, prečo ho používa až  34% webov“

1. Software je zdarma a open-source

WordPress je kompletne zdarma a stiahnuť si ho môže ktokoľvek. Je to open-source projekt, ktorý je s nami už od roku 2003. To znamená že WordPress je vyvíjaný širokou skupinou ľudí ktorý preň pripravujú aj pravidelné aktualizácie. Platforma WordPress je taký fenomén, že nikto nepredpokladá že jedného dňa sa oň táto komunita prestane zaujímať.

Varovanie: WordPress samotný je síce zdarma, avšak aby ste ho mohli plnohodnotne používať potrebujete si zaplatiť Web hosting a doménu u niektorej zo spoločností, ktoré sa tomu venujú.

To obvykle stojí spolu okolo 25-30€ ročne, avšak cena sa môže líšiť v závislosti od vašich požiadaviek.

 K tvorbe web stránky na platforme WordPress budete takmer určite potrebovať pluginy témy.

Množstvo ich je možné nájsť zdarma,  ale len tie prémiové (platené) vám poskytujú kvalitu a spoľahlivosť. Zároveň majú lepšie a viac možností pri zhotovení webu.  Za spomenutie stojí aj oficiálna podpora, či už online alebo cez email, ktorá pri alternatívach zdarma často neexistuje.

2. Je adaptívny, takže s ním môžete vytvoriť akýkoľvek typ webstránky

WordPress bol v začiatkoch blogovacia platforma. To sa však postupom času a novými vydaniami zmenilo. Teraz je najuniverzálnejšia platforma na trhu, no popritom si zvládol udržať aj svoj blogovací potenciál. Dodnes je jednou z najprehľadnejších, najrýchlejších ciest na publikovanie blogu a túto možnosť ponúka v základe, hneď po inštalácii.

Čo všetko dokáže:

  • Blog
  • Biznis web stránka
  • Portfólia
  • Fóra
  • Ecommerce stránky
  • Stránky kde sa užívatelia môžu zaregistrovať
  • ELearning moduly (Predaj kurzov napríklad formou videa)
  • Galérie obrázkov
  • Osobné stránky pre seba-propagáciu
  • Non-profit webstránky na zber darov
  • Web s pracovnými ponukami
  • Vlastná Wiki alebo knižnica znalostí
  • Média centrické stránky ako je napríklad Youtube
  • Aukčné a kupónové stránky

Samozrejme zoznam pokračuje ďalej. Je skutočne iba málo druhov stránok, ktoré by nebolo vhodné postaviť na platforme WordPress.

3. Podporuje množstvo typov médií  

Môžete sa pozrieť na list podporovaných typov médií na tomto odkaze, ale všetky nasledujúce kategórie sú podporované

  • Obrázky
  • Dokumenty
  • Audio
  • Video

Podľa mojich skúseností, nebudete mať žiaden problém s bežnými súbormi ako JPG,PNG,PDF a podobne. V prípade že chcete použiť viac netradičné druhy súborov ako napríklad ODT,KEY,OFF a 3GP často nájdete riešenia formou pluginu, ktorý vám ich použitie umožní.

4. Je jednoduchý na naučenie a má obrovskú komunitu ochotnú pomôcť

Ako open-source software, WordPress môže byť používaný kýmkoľvek. Používateľská základňa nie je limitovaná cenami, prémiovou podporou dokonca ani schopnosťami. Samozrejme naučiť sa pracovať vo WordPress zaberie čas, ale  ktokoľvek môže preklikávať interface a postupne zisťovať ako daná platforma pracuje.

A keďže neexistuje veľa komplikácii pri prístupe k platforme ako takej,  veľa používateľov vytvorilo blogy, fóra, kurzy, semináre a knihy ktorý vám môžu pomôcť ako v začiatkoch, tak aj pri pokročilejších projektoch. Za spomenutie stojí aj veľká komunita, často aktívna napríklad vo facebookových skupinách, ochotná pomôcť za poplatok, alebo poradiť zdarma.

5. Stránku môžete neustále vylepšovať a dolaďovať, pomocou tém a pluginov

Základom stránky je téma. V prípade témy s hotovou grafikou stačí pridať vlastné obrázky, upraviť texty, zmeniť farby a stránku máte hotovú. Jednoduché, lacné a rýchle. Časom však často zistíte ,že potrebujete implementovať viac vecí ,ktoré vaša téma neobsahuje. Našťastie pokročilejšie a komplexnejšie funkcie sa dajú implementovať pomocou pluginov.

Druhá, skoro vždy vhodnejšia cesta je tvorba pomocou takzvaných builderov pre WordPress. Ako najznámejšie spomeniem DIVI od ElegantthemesElementor. V nich si dokážete stránku zostaviť postupne, podľa vlastných predstáv. Keďže je dizajn vytváraný presne vám na mieru, obvykle to zaberie neporovnateľne viac času a kreativity, avšak výsledok často stojí za to.  V prípade že  potrebujete doplniť ďalšiu stránku, pridať slider alebo povedzme galériu, nemali by ste naraziť na žiaden problém. Tak ako bola vaša stránka vytvorená, rovnako sa na nej dajú aj robiť úpravy a zmeny.

6. Nemusíte byť génius aby ste WordPress vedel spravovať

WordPress nie je náročný na základnú správu. Stačí vám trochu tréningu a vysvetlenia a web stránku si dokážete spravovať aj sám.  Najdôležitejšie zo všetkých krokov je robiť zálohu webu. Ideálne na na cloud alebo mimo web hostingu. V prípade že sa čokoľvek pokazí (Aktualizácia znefunkční web, útok hackera) stačí web obnoviť zo zálohy a všetko je v poriadku. Zároveň je vhodné kontrolovať zabezpečenie stránky. K tomu slúžia pluginy ako napríklad Wordfence a pomôže aj silné heslo do administrácie, ktoré bude nemožné prelomiť. Testovať funkcionalitu webu pri každej zmene, kontrolovať stránku či neobsahuje nefunkčné linky, zlepšovať rýchlosť webu a SEO webu.

 7. Seo na prvom mieste

WordPress je známy tým, že má SEO zabudované priamo v platforme. Automaticky generuje takzvané tagy titulky a Meta popisky pre všetky vaše stránky. Vďaka tomu vyhľadávač vie lepšie určiť obsah vášho webu a potencionálne vás posunie vyššie vo vyhľadávaní. Ako pri všetkom vo wordpresse existujú aj pokročilejšie pluginy na správu SEO. Najznámejšie sú Yoast Rank math.

8. Máte plnú kontrolu nad svojim webom

WordPress umožňuje pomerne jednoduchú zmenu obsahu webu. Či už je to text, obrázok alebo video, s najväčšou pravdepodobnosťou nenájdete nástroj, v ktorom sa vám budú robiť zmeny jednoduchšie. Máte úplnú slobodu vo výbere hostingového riešenia ktoré vám najviac vyhovuje.

Stránku vlastníte vy, na rozdiel od spoločností, ktoré poskytujú krabicové riešenia za mesačný poplatok.

9. Blogy sa vo wordpresse tvoria perfektne

WordPress pôvodne vznikol ako platforma pre Blogy. Vždy mal svojich konkurentov, avšak nič čo by sa mu vyrovnalo možnosťami, eleganciou a pokročilými nástrojmi ktoré používa. Ostatné produkty ako Tumblr, Medium, Ghost Blogger sú úplne v poriadku pre hobby   používateľov, ale všetky esá v rukáve drží WordPress. Podporuje ako jedno-autorový blog, tak aj veľký magazín. Na editáciu a vytváranie príspevkov nepotrebujete programátorské znalosti. Stačí sa trošku poobzerať v editore a po chvíľke vám príde písanie článkov úplne prirodzené.

10. Všetci ho používajú

Keď všetci skočia z mosta musím aj ja ? Okej, opakovať po ostatných nie je vždy tá najlepšia stratégia. Avšak WordPress sa osvedčil rok čo rok, takže vďaka širokej používateľskej základni existuje množstvo dát o jeho výkone, rozšíreniach, stabilite a ľahkosti používania. Takmer tretina webov na svete beží na WordPresse, to už je celkom slušná kontrolná skupina, nemyslíte ?